26 Квітня, 2024

Радіо Онлайн

Ваш Голос Прикарпаття

Регіональне видання Самбірщини

Смачно, гарно і святково: імбирні пряники – нова традиція передноворіччя:

Поширити

Марія КУЗЬМИН

Свято наближається, а з ним і бажання атрибутів, які підсилюють новорічно-різдвяний настрій. Сьогодні не уявити собі того улюбленого зимового часу без… імбирних пряників. Останнім часом вони стали такими популярними, що нічого іншого не хочеться дарувати іншим. Тут вам і оздоблені смачною різнобарвною глазуррю сніговички, і зірочки, і шапочки, і рукавички, хатинки, ліхтарики, ялиночки і шишки та інші смачні й красиві їстивні сувеніри. Саме такі різдвяні смаколики привернули мою увагу в стрічці соцмереж. Скажу чесно, просто «зависла» на роботах Оксани Вовчик. От є ж талановиті люди, які вміють творити таку красу. Оксана за професією модельєрка, перукарка, манікюрниця. Родом з Трускавця, у Старий Самбір її покликало кохання. Разом з чоловіком Віталієм виховують Володимира, якому неповні два рочки.

-Оксано, з чого почалося Ваше захоплення?

-Мені завжди подобалась творчість у будь-якому напрямку, я багато чого пробувала робити – для себе, звичайно, бо для людей я чомусь боялась відважитися!.. Але відпустка по догляду за дитиною повністю змінила моє бачення. Саме це стало поштовхом займатись пряниками, бо яка дитина не любить їх! Це, зрештою, моє творче самовираження, моя душа, мої думки і мої почуття!

Які продукти використовуєте?

-Хоч ці їстивні сувеніри мають назву «імбирні пряники», я використовую різні прянощі, а також какао, мед, які надають пряникам неперевершеного аромату і смаку. Ну, і, звичайно, натуральні продукти: масло, яйця, борошно, цукор. Та й, без сумніву, – хороший настрій. Завдяки спеціям аромат пряників залишиться надовго у ваших домівках.

Скільки зберігаються пряники?

-Дуже часто люди дивуються, що термін зберігання пряників 6 місяців. Як так?! Вони стають тверді і висихають. Пряник м’який до години часу після випікання. Охолонувши, він стає хрустким протягом всього терміну зберігання – пів року. Вміст цукру робить пряник гігроскопічним, таким чином він реагує на вологість і на сухість в приміщенні. Отже, коли пряник покритий айсінгом – він вбирає вологу і стає м’яким, але не навесь термін придатності. Для того, щоб пряники завжди були м’якими, можна поставити у коробку до них кусочок яблука, на добу. Зберігати їх треба при кімнатній температурі, в коробочці. Так, що і до свят і після свят ці красиві смаколики потішать вас чи ваших діток або близьких. Ну, взагалі, ще одна деталь. Я не використовую кулінарних трафаретів, принтерів, уся випічка – ручна робота, оригінальний власний ручний розпис.

-А шоколад ручної роботи – це взагалі захоплююче, хочеться їсти навіть «очима». Розкажіть про це кулінарне диво?

-Відносно шоколаду – там все простіше! Я використовую бельгійський шоколад, який має витончений аромат карамелі, і натуральне какао-масло. Мені достатньо побачити щось не їстивне, красиве – і я відразу собі малюю, як би це виглядало.

Ну, і як можна Вас шукати тим, хто хоче таку солодку сувенірну продукцію?

-Мене можна найти в соцмережах: Фейсбук Oksana Vovchyk, Інстаграм sweetparadise_ov або за телефоном: 0678795649.

Якась така нова традиція в останні роки у нас виробляється – випікати пряники. А що робити, якщо хтось не добрався до цього або не вміє, або не має часу. Нічого! Головне кутю зварити 6 січня і страви до Святвечірнього столу.
… Але ж і пряники є дуже доречними. Ну, для таких, як я, є помічниці: такі – як Оксана Вовчик. Вони вміють ділитися солодкою радістю з іншими.

Ваш Голос Прикарпаття