29 Березня, 2024

Радіо Онлайн

Ваш Голос Прикарпаття

Регіональне видання Самбірщини

Змагалися юні інтелектуали старосамбірської громади

Поширити

У Старосамбірській громаді провели перший інтелектуальний конкурс для шкільної молоді на приз міського голови. Участь у ньому взяли 8 команд – Білицької, Великолінинської, Старосолянської, Страшевицької шкіл. Зі Старого Самбора змагалися три команди – дві зі школи № 1 та команда навчального закладу № 2. Свою команду представив і Волошинівський старостинський округ. Подію влаштував гуманітарний відділ Старосамбірської міської ради. Це було цікаво, сучасно, добре організовано, по-особливому свіжо й у такому форматі, що молоді подобається. Так найкоротше можна охарактеризувати мегакрутий захід для учнівської молоді Старосамбірської громади.

Задумайтесь дорогі читачі, над такими питаннями: “Коли мама прийшла з роботи, вона побачила, що на столі стоять тарілки й чашки. Мама спитала доньку: “Ці тарілки й чашки чисті?”. У відповідь донька назвала чотири займенники. Які займенники назвала дівчинка?”. А чи знаєте ви під час якого атмосферного явища утворюється озон або як називаються хвилі з піску в пустелях?
Це питання з І-го регіонального інтелектуального конкурсу серед учнівської молоді закладів середньої освіти Старосамбірської територіальної громади. До складу кожної з восьми команд входило по 6 гравців. Їх гарно розсадили за столики, попередньо провівши жеребкування, хто під яким номером змагатиметься.
Питання гри були пов’язані зі знаннями математики, логіки, природи, музики, спорту. А ще треба було продемонструвати знання з історії та довести, що дивишся фільми, слухаєш музику, знаєшся на мистецтві. А ще ти трохи актор і взагалі – всесторонньо розвинута особистість, словом – ерудит.

Гра проводилася у три етапи. І за усіма цими битвами юних інтелектуалів пильно спостерігало журі. Знаєте, я теж була серед майбутньої еліти нашої громади, може області чи держави. Й, до слова, цього дня трохи перекваліфікувалася – входила до журі, головою якого був заступник міського голови Руслан Пупа. Ще до журі увійшли начальниця гуманітарного відділу Старосамбірської міської ради Ольга Коваль, керуючий справами міської ради Володимир Хітчак та спеціалістка соціальної служби Ліляна Легуцька. Приємно, що завітали до Старого Самбора на цю подію гості з області, які курують роботу з молоддю, Іван Сапса та Богдана Пилипчук. Працювала над сценарією та була модератором події невтомна Наталія Васурчак, яка курує роботу молоді в громаді. Вдале музичне оформлення забезпечив Ігор Піхо.

Понад дві години роботи, яскраві емоції, чесна боротьба, справедлива оцінка, здоровий дух конкуренції і кінцеві бали. Переможці визначилися – ними стали десятикласники Старосамбірської школи № 1. Друге місце виборола команда Старосамбірської школи № 2, третє – дев’ятикласники школи № 1 Старого Самбора (на світлині).
Привітав переможців та вручив кубки й медалі заступник міського голови Руслан Пупа. Він зазначив, що захід вийшов цікавим, тому стане у громаді традиційним.

Як на мене, то це була дуже гарна подія для молоді. Настільки свіжо і цікаво проведена, що на мить здавалося, що то я на якомусь мінімум обласному заході. І лише Народний дім із ще, даруйте, радянським дизайном, нагадував, що я у Старому Самборі.
Й, до речі, якщо ви не знаєте відповіді на питання, які я згадувала у публікації, то вони такі: дівчинка мамі відповіла займенниками: “Вони ви-ми-ті”. Озон утворюється під час грози, а хвилі з піску в пустелях називаються бархани. Діти все це знали!

“Пишаюся нашою молоддю, яка є розумною: має добрі знання з шкільних дисциплін, вміє логічно мислити, слухає музику, дивиться фільми, має почуття гумору, вміє бавитись і відпочивати. Це довів конкурс, який ми проводили у громаді. Він був першим, але, без сумніву, матиме продовження та ще досконаліший формат. Інтелектуальний конкурс для шкільної молоді громади нашому гуманітарному відділу вдався. Тому дякую усім: найперше мудрим дітям та їх педагогам, а також нашим працівникам за належну підготовку”, – прокоментував “ВГП” міський голова Ігор Трухим.
Марія КУЗЬМИН.

Ваш Голос Прикарпаття