29 Квітня, 2024

Радіо Онлайн

Ваш Голос Прикарпаття

Регіональне видання Самбірщини

Хресна дорога у Старому Самборі: молитва за мир і перемогу

Поширити

За доброю традицією, у Хрестопоклонну неділю жителі Старого Самбора зібралися, щоб пройти Хресною дорогою вулицями міста. Цього року молитва мала особливий сенс, адже український народ веде боротьбу за свою свободу і незалежність, адже третій рік Україна у великій війні.

Очолили Хресну дорогу священники Святомиколаївської церкви УГКЦ отецьдекан Михайло Николин та отець Юрій Бойчук. Вірні молилися за воїнів, які захищають Україну на фронті, за полонених, за тих, хто через війну покинув свої домівки, за родини, які терплять, за переможний мир.

В третій рік кривавої повномасштабної війни російського окупанта на українській землі, під звуки сирен, у зруйнованих снарядами містах і селах, ми вдивляємося і застановляємося над 14 новітніми стаціями, під час яких страждав Ісус, несучи свого хреста, а тепер страждає вся Україна“, – сказав на початку молитовного заходу о. Михайло.

Хресна дорога розпочалася біля каплички Богородиці Неустанної Помочі, а завершилася біля Ювілейного Хреста в центрі міста. На кожній стації розважали над стражданнями Ісуса Христа та над сумними подіями сьогодення.

Хрест – це не тільки страждання, хвороби, якісь біди, які маємо в щоденному житті. Взяти хрест на свої плечі означає бути християнином у цьому тривожному сьогоденні. Взяти на себе хрест означає свідчити про Богоа своїм повсякденним життям на місці своєї праці, навчання, будь де, де ми є. Взяти хрест на свої рамена, означає у будь-якій справі вчинити так, як велить совість, як цього хоче від нас Господь. Вчімося робити добрі справи не лише для свого споживацтва, а й для своєї Батьківщини. Ми сьогодні молимося на Хресній дорозі за мир і перемогу. Ми молимося за мир в Україні, за наших захисників, за всіх, хто постраждав від війни. Ми віримо, що Бог почує наші молитви і дарує нам перемогу. Але окрім молитви, робимімо чесно справи, які нам під силу задля ближнього, задля України, задля Перемоги, задля Бога», – зазначив отець Юрій Бойчук під час духовної науки на одній із 14 стацій.

Вірні, які брали участь у Хресній дорозі, поділилися своїми думками:
“Я молилася за свого сина, який зараз на фронті, – розповіла пані Марія. – Просила Бога, щоб він захистив його і дарував йому здоров’я. Скільки горя і стражання принесла нам війна. Як чекаємо ми би то все закінчилося. Би наші діти повернулися додому. Живими. Би всі люди могли жити в спокої.”
Хресна дорога у Старому Самборі стала цього сонячного і теплого дня чудовим духовним заходом, єднанням віри та надії.

«Дорогий Ісусе, по трьох днях Тебе знайшли на місці поховання. Важкий камінь впав, сторожа злякалася і втекла. Ти, Господи, воскрес. Сьогодні наша Україна і ми усі йдемо хресною дорогою, тяжко страждаємо. Ми вдивляємося у Твій Хрест і віримо, що Ти проведеш нас цією долиною темрявм і ми воскреснемо. І там, де були руїни і каміння, проростуть квіти. Будь з нами, Господи. Прийми нашу молитву. Будь з нами, Господи. І поможи нам гідно пройти хресною дорогою нашої України», – звучало у фінальній молитві духовного заходу.

Світлини Миколи Бухнія.

Ваш Голос Прикарпаття