23 Листопада, 2024

Радіо Онлайн

Ваш Голос Прикарпаття

Регіональне видання Самбірщини

Як подружжя з Нового Міста годує нашу армію? Смачно! Легко! Корисно!

Поширити

Люба КІПОРЕНКО

Зі Світланою та Ігорем Бегеями ми звикли спілкуватись про смачненьке. Зокрема, про ягоди. Адже подружжя свого часу організувало власну справу – фермерське господарство «Полуничні пагорби» у с. Посада Новоміська. Вони вирощують саме полуницю. На цей рік мали багато планів для розвитку свого господарства. Вже навіть до відправлення були готові новенькі сучасні теплиці. У Харкові. Вивезти їх з міста, на жаль, так і не судилось. Почалась повномасштабна війна. Взагалі, ця війна внесла свої корективи у життя кожного українця. Але щоб остаточно не збожеволіти від усіх жахливих новин із передової, потрібно зайнятись чимось корисним. От і Світлана з Ігорем перепрофілювались і тепер готують їжу для захисників. Таку, з якою не потрібно заморочуватись. Яку легко приготувати навіть десь посеред поля.

«Перші дні війни у нас, мабуть, як і в більшості українців, це був якийсь шок, страх, стрес та невідомість. Постійно в новинах. А новини, здебільшого, постійно погані. Погодьтесь, так довго ми б не протягнули. Тому й вирішили з чоловіком, що маємо бути максимально корисними для нашої країни. Маємо робити на користь держави те, що вміємо та знаємо. Побачили у Фейсбуці, що волонтери шукали сушені овочі для борщових наборів. О! Ми ж можемо! У нас велика сучасна сушарка. І от тепер замість пастили сушимо у ній борщі для воїнів. І так почалось» – розповідає Світлана Бегей.

Для Світлани та Ігоря важливо, щоб їхня продукція не затримувалась десь у тилу. Вона виключно для тих, хто на передових позиціях сьогодні боронить Україну. Не важливо, звідки воїни. Бо вони усі – наші.

«Ми тісно співпрацюємо з львівськими волонтерами. Знаємо, куди саме відправляється кожен пакет борщу. У нас не буває такого, що набори стоять і чекають своєї черги. Ми передаємо продукцію волонтерам і в той же день вона їде на передову. Ми хочемо, щоб ця продукція потрапляла тільки до тих, хто у бою. Бо там нема можливості нормально собі щось зварити. А наш борщ – якраз те, що треба. Знаєте, іноді здається, що все. Сил нема. Овочів нема і взагалі нічого не хочеться робити. Тоді нас «штормлять» волонтери. «Як не сушите? Як нема? Чого нема? До роботи!» І тоді ти не можеш дозволити собі зупинку. Обдзвонюєш місцевих, знайомих, кидаєш клич у мережу. До речі, дякуємо усім, хто приносить та привозить нам необхідне. Таких добрих людей є дуже багато. Тому й не будемо перераховувати зараз усіх. Ми все фіксуємо й після перемоги обов’язково підведемо підсумки. Окремо дякуємо дитячому садочку «Колосок» з Нижанкович та надзвичайній жінці, керівниці цього закладу Любові Кушай, яка змогла згуртувати навколо себе весь колектив» – каже Ігор.

Станом на середу волонтери уже передали воїнам 700 борщів, 1100 упаковок картоплі, 160 – квасолі, 14 кілограмів пастили, 240 пачок яблучник фріпсів, 140 упаковок яблучних четвертинок та 41 упаковку сушених ягід.
Один борщовий набір – це 5 літрів гарячого, смачного борщику. Спосіб приготування для воїнів
– максимально простий. Суміш прокип’ятити кілька хвилин. За можливості можна додати тушонку. А от про те, як зібрати набір – розповідають волонтери.

«Щоб усе розрахувати правильно – треба було зробити декілька пробних. Готували самі, смакували, потім чогось додавали більше, чогось менше. І так випрацювали свій рецепт. Щодо процесу сушіння – то це теж не все так просто. До прикладу, картоплю, здебільшого, варимо мішками. На багатті у великому казані. До речі, її теж потрібно відварити правильно. Щоб потім не злипалась. Відтак, вручну натираємо на деко для сушіння. Капуста – вибаглива. Її потрібно дуже багато, адже вона сильно висушується. Тепер додаємо ще й квасолю. Це щодо борщу. А окрім того, готуємо також і картоплю зі спеціями. Це іде як друга страва. І на десерт – яблучні фріпси» – ділиться Світлана.


Аби ви уявили масштаби, то наведемо приклад умовного рецепту.
«Для 200 борщових наборів потрібно: 230 кг капусти, 80 кг буряку, 60 кг моркви, 50 кг квасолі, 100 кг картоплі. І це буде орієнтовно 1 200 літрів борщику» – каже Ігор.
Виробництво працює щоденно. Без вихідних. Єдине, що стає на заваді – брак сировини. Овочі потрібно постійно. Тож якщо маєте можливість, долучайтесь до хорошої справи. Капуста, картопля, морква, буряк, квасоля, цибуля, яблука! Маєте – контактуйте з волонтерами! Діліться з військом!
Номер телефону для уточнення деталей: 0678463427, Світлана.

Ваш Голос Прикарпаття