30 Квітня, 2024

Радіо Онлайн

Ваш Голос Прикарпаття

Регіональне видання Самбірщини

Замість школи полігон: про вчителів Старосамбірської громади, які захищають Україну

Поширити

Марія КУЗЬМИН

П’ять педагогів Старосамбірської громади служать у лавах Збройних Сил України. Тож День вчителя, який відзначається сьогодні, 2 жовтня, для них особливий.

Був другий день повномасштабного вторгнення, вчитель трудового навчання та Захисту України Старосамбірської школи № 2 Роман Бучко прийшов до директорки школи і заявив, що був на військкоматі та йде допомагати проганяти з України москаля.

«В його очах була рішучість і сміливість. Я не знала, як реагувати. Просто спитала, чи це вже вирішив остаточно. Відповів ствердно. Роман Романович – людина за характером завзята і якщо ставить перед собою ціль, то її досягає. Ми спілкуємося з ним телефоном. Був поранений на фронті. Лікувався в госпіталі. Дали коротку відпустку, служить у 24 славній бригаді», – розповідає про колегу директорка школи Оксана Дрозд. Також керівниця навчального закладу доповнила, що є в Романа Бучка мрія, щоб на кремлі висів український прапор.

Вчитель інформатики Олександр Думич зі Старої Солі також служить у війську.

«Олександр Васильович підписав контракт на рік, коли уже усім було відомо, що на кордонах України багато російської техніки. 23 лютого уже був у військовій частині, в Калинові, куди наступного ранку росіяни випустили ракету. У нашій школі працює 6 років. Діти його дуже люблять. Він не лише відповідальний у вчительській роботі. Він – відповідальний в усьому. І прийняв таке важливе рішення – стати на захист України», – розповідає про колегу Ярослав Фасоляк, директор Старосолянського навчально-виховного комплексу.

Лави ЗСУ поповнив і Михайло Завалькевич, вчитель фізкультури Великосільської школи.

«Відповідальний і цілеспрямований. Напевно, як людину, вирізняє те, що він дуже порядний сім’янин, прекрасні стосунки з дружиною, дітьми, добре піклується про маму і вона для нього дуже дуже важлива. Цінності для Михайла Ярославовича на першому місці. За цінності і воює. Щоб його власні діти, школярі, яких навчає, та усі діти України зростали в успішній Україні», – розповідає нашому сайту Оксана Марадь, директорка Великосільської школи.

Ольга Коваль, начальниця гуманітарного відділу Старосамбірсбької громади, розповіла, що ще двоє учителів громади мобілізовані. Це Іван Топільницький, вчитель предмету Захист України, Старосамбірської школи № 1, та Михайло Витівський, вчитель музики Волянської школи.

«В сьогоденні вчитель має бути не лише джерелом знань, він має нову роль – помічник, друг, наставник, який супроводжує дитину у процесі пізнання всього. Вчителі, які зробили такий вибір – то дуже й дуже вагомий приклад у національно-патріотичному вихованні. Без слів. Діти їх дуже будуть любити і поважати. А ми всі дякуємо і вітаємо зі святом. Чекаємо з перемогою!», – каже Ольга Коваль.

Ваш Голос Прикарпаття