26 Червня, 2022

Радіо Онлайн

Ваш Голос Прикарпаття

Регіональне видання Самбірщини

У Головецьку збирають рідкісні ранні весняні гриби – сморжі

Поширити

Цьогорічна весна – примхлива і непередбачувана. І не дивина би була березню. А тут і квітень вибрики показує. То лагідним сонечком потішить нас, а то й снігом закидає. Та, як кажуть, у природи немає поганої погоди. І навіть попри холодні дні ми встигли налюбуватися різнобарв’ям весняних квітів і навіть комусь пощастило ранніх грибів назбирати.

Неоніла Карпінська з Головецька, зокрема, поділилася світлинами грибів сморжів. Каже, що люблять рости на полях, десь недалеко біля сосен. Кілька років тому навесні, гуляючи біля лісу, знайшла вперше – принесла додому, тато показав сусідові. То разом вирішили, що то цінні й дуже смачні гриби.

-Вони бувають різної форми, м’які, не такі як інші. 5 років тому, пам’ятаю, їх було багато. Тепер в попередні весни палили траву, а ще ліси возять активно, поля стали суцільними дорогами, то багато вже не вдається назбирати. Але все ж 10 квітня, минулої суботи, моє “тихе полювання” було вдалим”, – розповідає Неоніла.

Сморжі можна відварювати, а відтак смажити. Неоніла каже, що у їхній сім’ї відразу підсмажують, але довго, дають приправи, дуже смакує до гарніру.
Кажуть, що сморжі – це дуже вишуканий делікатес у дорогих ресторанах. А нам, бачте, природа їх дарує, вміли б ми ще з природою мудро поводитися…

Ваш Голос Прикарпаття