18 Жовтня, 2024

Радіо Онлайн

Ваш Голос Прикарпаття

Регіональне видання Самбірщини

29-30 червня сотні прочан проситимуть миру в Богородиці у Биличах

Поширити

Щороку традиційно у Неділю всіх святих уже понад три  десятиліття  сотні вірних з усіх куточків Самбірсько-Дрогобицької єпархії стараються прибути до відпустового місця у Биличах.

«Хто хоч раз був у цьому благодатному місці – неодмінно шукає нагоди помолитись тут ще» – розповідає «ВГП»  старосамбірянка Ірина.

Вона була минулого року учасницею пішої ходи зі Старого Самбора. Жінка пригадує одну з легенд про Билицьку святиню.

Ніхто не знає точної дати. Але з сивої давнини переказують з покоління в покоління випадок, коли пастухи випасали худобу пана з сусіднього села Чижки. Перед ними у надприродно довершеному сяйві з’явилася Матінка Божа. Біля ніг Богородиці відкрилося джерело, а з нього потік струмочок. Повернувшись додому, пастухи розказали про цю подію. Селяни зібралися разом і над джерелом побудували дерев’яну каплицю та поставили хреста біля самої води.

У сім’ї місцевого пана із Чижок, який володів цією землею, була незряча дочка. Вона зі служницею часто ходила до джерела та обмивала свої очі. Дівчина прозріла, а батько з вдячності почав прославляти Богородицю. Землю ж передав громаді для загального користування». Існують й інші легенди про дивовижні зцілення у Биличах.

Настоятель святині, отець Володимир Нестер каже, що чудесні оздоровлення відбуваються і в наш час. Кілька років тому на парафії він завів «Книгу зцілень».

«Жителька Хирова кілька років тому занотувала особисте свідчення про диво зцілення її від хвороби. Після народження дитинки, віруюча жінка не могла ходити, лікарі сказали, що ця хвороба може затягнутися надовго. Рідні привозили її до Билич, тут вона з особливою вірою щиро молилася. За декілька місяців хвороба відступила. Тепер своїми ногами жінка приходить на молитви до Билицької Богоматері. І знає, що Пречиста Діва її оздоровила» – розповідає священник.

Отець Володимир каже, що «Книзі зцілень» записані й інші випадки оздоровлень від Діви Марії.

«Є ще багато випадків, коли люди отримують духовне полегшення, позбуваються від недуг, але бажають, щоб про це не розголошували. Якщо такі є, просимо ділитися своїми історіями. До Богородиці несуть люди багато особистих прохань, але спільне для усіх нас є прагнення миру. І не маймо сумніву, що за посередництвом Діви Марії Господь чує наші прохання, а молитва – це потужна зброя. Тому не опускаймо рук», – закликає отець Володимир.

Як і щороку, напередодні недільної Архиєрейської літургії, у суботу до паломницького центру прочани вирушають пішою ходою. Зі Старого Самбора вихід від храму Св. Миколая об 11.00.

Зі Самбора вихід від храму Різдва Пресвятої Богородиці о 10.30.

Ваш Голос Прикарпаття