28 Березня, 2024

Радіо Онлайн

Ваш Голос Прикарпаття

Регіональне видання Самбірщини

Відпочинок 2021: що та як із місцями для купання у Старому Самборі?

Поширити

У Старому Самборі важко собі уявити літо без відпочинку біля води, хоча у місті немає офіційних пляжів. Та, на щастя, тут є річка Дністер. Уздовж неї й полюбляють відпочивати містяни. «На дамби» або ж трішки вище проти течії «на плити». Таку відповідь часто почуєте від старосамбірян, якщо запитаєте про улюблене місце для купання влітку. От ми й вирушили туди, аби глянути, яка ситуація напередодні купального сезону 2021. 

Пляж – це не тільки море. Це озера, і річки. У Старому Самборі – це майже вся територія вздовж річки Дністер. Але й тут є улюблені місцини. Зокрема, «дамби». На початку міста зі сторони Ужгорода, поблизу районів Дикий Кут та Посада Горішня Дністер стає меккою відпочивальників влітку.

Тут ви не побачите рятувальних постів. Тут відсутні буйки та туалети. Роздягальнею служать лози або ж автомобіль. Але тут – неймовірні краєвиди та ще чиста, спокійна гірська річка. Замість піску – негрубе каміння, але це не створює дискомфорту тим, хто любить Старий Самбір, цю річку та це місце. У спекотні дні – тут яблуку ніде впасти.

Небайдужі старосамбіряни минулих років своїми зусиллями ставили на пляжі смітники. Чи ставитимуть цього року, ще не знають.

«Річка – місце, де відпочивають багато людей. Відповідно, й сміття тут назбирується багато. На жаль, ще не кожен навчився прибирати за собою. Тому, щоб під ногами та в лозах не валялись порожні пляшки, якісь обгортки та пакети, ми три роки поспіль виготовляли та ставили смітники, – розповідає «ВГП» місцевий житель Роман Запотоцький. – Але тут зіштовхнулись з іншою проблемою. Аби сміття вивозили з річки, доводилось часом довго впрошувати відповідні служби. Тож навіть не знаю, як буде цього року”. 

Щодо санітарних норм можна говорити лише те, що бачимо на власні очі. Адже дослідження води не проводяться. 

“Лабораторний центр не проводить досліджень води у річці Дністер, оскільки на це немає заключених відповідних договорів з ТГ”, – повідомив лікар-епідеміолог Володимир Терлецький. 

Ми поцікавились у мерії, що цьогоріч планують змінити у звичних місцях для відпочинку на Дністрі?

«Наразі працюємо з берегоукріпленням. Також плануємо й руслоочищуючі роботи та роботи з благоустрою. Завданням номер один у найближчий час – встановлення смітників у місцях для літнього відпочинку. Ну, і боротьба з борщівником», – коментує заступник міського голови Руслан Пупа.

…І про плюси та мінуси відпочинку “На дамбах”

Плюси

1. Є зручна територія для засмагання.

2. Чудова локація, адже в одну сторону відкривається вид на передгір’я, в іншу – на місто.

3. Річка переважно спокійна. Можна знайти мілкі місця тим, хто не вміє плавати, та глибину тим, хто вміє і любить.

Мінуси

1. Борщівник! Ця небезпечна рослина може добряче зіпсувати не тільки відпочинок, але й здоров’я. Тож, містянам наголошуємо, аби були пильні. А владі нагадуємо, що з цим треба щось робити!

2. Відсутність офіційного пляжу. Деякі старосамбіряни зізнались, що навіть готові платити незначну суму за вхід, якщо там буде облагороджена територія, облаштоване місце для паркування машин, встановлені туалети, смітники, тощо.

3. Люди, які не прибирають за собою сміття.

Люба КІПОРЕНКО. 

Ваш Голос Прикарпаття