18 Квітня, 2024

Радіо Онлайн

Ваш Голос Прикарпаття

Регіональне видання Самбірщини

Старосамбірянин пішов за грибами – побачив ведмедя

Поширити

Марія КУЗЬМИН

Нещодавно житель Старого Самбора з сином-третьокласником пішов до лісу, у Рубань. Коли поверталися, біля вітряків дико гавкали собаки. За хвилю чоловік побачив, як з лісу бреде тварина.

«Це було за 100 метрів від нас. Я ще до малого кажу, дивись – кабан. Потім сам розумію, що то ведмідь. Зараз емоції вщухли, тому не буду переповідати, що відчув. Але благо, ведмідь ішов своїм шляхом, у нашу сторону навіть не дивився. Але факт є правдивий, що у наших лісах бродять ведмеді», – розповідає.

Мисливствознавець Ярослав Волосянський підтвердив, що в лісах Старосамбірщини водяться ведмеді. Вони поводять себе у нас більш-менш спокійно. Каже, що спостерігають за ними уже понад 20 років. Оскільки ведмеді – це червонокнижні тварини, то населених пунктів не називає.

Мігрують ведмеді до нас із Польщі. На зимівлю  тут не залягають. Приходять у квітні, покидають наші ліси у жовтні-листопаді. Дві-три ведмедиці з дітьми можуть ходити нашими  лісами. Бувало навіть, що люди бачили, як ці тварини купалися у Дністрі.

Мисливствознавець радить до лісу не ходити поодинці. Найкраще, коли компанія з 3-4 людей.

«Якщо все ж таки зустрілися зі звіром, то не тікайте. Все одно дожене. На дерево не залізайте, бо якщо маленьке – струсить, якщо велике, також залізе. Треба зберігати спокій, повільно відступати назад», – радить Ярослав Волосянський.

Світлина ілюстраційна з відкритих джерел

Ваш Голос Прикарпаття