23 Листопада, 2024

Радіо Онлайн

Ваш Голос Прикарпаття

Регіональне видання Самбірщини

У «Контінентал» у розпалі картопляний сезон

Поширити

У «Контінентал Фармерз Груп» триває викопування картоплі. Компанія вирощує культуру на Львівщині та Тернопільщині. Зібраний  урожай поспішають відвезти з полів у сучасні сховища, де його сортують і складають на зберігання або відправляють на реалізацію.

«Контінентал» — один із провідних виробників картоплі в Україні. Щорічно вирощує культуру на площі близько 2 тис. га, постійно вдосконалюючи технології та розширюючи виробничі потужності. На полях Компанії ростуть чипсові, продовольчі й насіннєві сорти.

«Вирощуємо десятки сортів картоплі, які дають щедрий урожай на українській землі. З промислових сортів культивуємо такі, як “Рів’єра”, “Коломба”, “Мелоді”, з чипсових — “Леді Клер”, “Піроль”, “Опал”, а з насіннєвих — “Піроль”, “Опал”, “Леді Клер” та “Рів’єра”, — розповідає керівник кластера “Картопля” Компанії “Контінентал” Андрій Беднарський, який займається цим напрямом упродовж 15 років. — Наразі ми зібрали врожай картоплі з понад 50% від загальної площі. За попередніми підсумками розраховуємо цього сезону на планові показники врожайності картоплі, а для окремих сортів — навіть на вищі. Зокрема, валова врожайність продовольчих сортів закладена на рівні 46,9 т/га, чипсових — 39,2 т/га, насіннєвих — 33,1 т/га. Цього сезону плануємо зібрати близько 65 тис. тонн картоплі та за сприятливої погоди завершити викопування в другій декаді жовтня».

За словами Андрія Беднарського, хоча цьогоріч довелося працювати в складних погодних умовах, та все ж вдалося отримати добрий результат. Через холодну затяжну весну висаджували картоплю майже на місяць пізніше, ніж планували. Проте подальші погодні умови сприяли швидкому розвитку культури. Свої корективи, щоправда, внесло посушливе літо. На Тернопільщині випало на 20% менше опадів, якщо порівнювати з Львівщиною.

«Через спеку ми змушені були також відтермінувати збір урожаю. На Львівщині більш сприятливі ґрунти для вирощування картоплі, тому там трішки менші затрати на обробіток. На Тернопільщині ґрунт родючий, але важкий — після збору врожаю проводимо заходи для оптимізації його структури. Впродовж сезону вносимо калійні й азотні добрива. Найкращі попередники для картоплі — соя і зернові культури», — розповідає Андрій Беднарський.

Зібраний урожай транспортують на складські потужності «Контінентал». Компанія володіє сучасними картоплесховищами на Львівщині й Тернопільщині. До викопування залучають власну техніку — дворядні картоплезбиральні комбайни Grimme та самохідні чотирирядні комбайни Grimme. Вивозять картоплю із поля на вантажівках із низькими бортами, щоб уникнути травмування бульб.

«Картопля — другий хліб для українців, тому виділяємо під цю культуру значні площі, — зазначає польовий менеджер кластера «Картопля» Іван Сідлович. — Викопуємо корч і радіємо, якщо там великі здорові бульби. Щоб мати добрий урожай, щоразу вдосконалюємо технології, переймаємо європейський досвід. Стараємося мінімізувати фактори, які негативно впливають на якість картоплі. Для цього впродовж сезону працює команда наших спеціалістів».

Паралельно зі збором урожаю «Контінентал» готує площі під посадку картоплі наступного року. На полях, де попередником була пшениця, проводять лущення, оранку, культивацію та нарізають гребені, щоб краще трималася волога.

Надія ШТОКАЛО.

Ваш Голос Прикарпаття