10 Жовтня, 2024

Радіо Онлайн

Ваш Голос Прикарпаття

Регіональне видання Самбірщини

“Форум позашкілля у Львові: творчі здобутки, підтримка ЗСУ та розвиток нових можливостей для дітей”

Поширити

Дитячі роботи представили на II Форумі позашкілля у Львові, а гроші, виручені за них, спрямували на допомогу ЗСУ.

Під час шкільних часів ледь не усі відвідували гуртки. Позакласні заняття дозволяють дітям та молоді глибше розвивати наукові та творчі здібності. Саме вони дають знання, котрих дітвора не отримає на звичайних уроках.

Водночас, загал не надає закладам позашкільної освіти такої уваги, як звичним школам. Часто такі місця не мають достатнього фінансування для розвитку, їх витісняють онлайн-гуртки чи приватні установи.

Форум позашкілля, який, вже вдруге пройшов у Львові 22 вересня дає можливість позашкільним закладам області гучно заявити про себе та продемонструвати, чого вони навчають школярів. Окрім цього захід мав і волотнерську місію – зібрати гроші на квадрокоптер для 80 окремої десантно-штурмової Галицької бригади ЗСУ.

«Наша мета – ознайомлювати дітей з можливістю кожного закладу позашкілля, щоб вони бачили не тільки гуртки, які є у їхніх районних центрах, містечках чи селах, а все, що є в області, і могли дистанційно, а деколи й наживо обирати те, що їм до душі. Для цього ми створили різні локації де є: еколого-натуралістичний напрямок, туристичний, хімічний, біологічний, фізичний, робото технічний, а на площі перед ЛНУ ім. Франка – творча частина. Все для того, щоб дитина могла почуватися щасливою», – коментує для “ВГП”, директор департаменту освіти і науки ЛОВА Олег Паска.

Наразі фінансування спрямовується на розвиток технічної освіти в позашкіллі. В області вже відкрили 6 центрів технічної творчості. Хоча у Старому Самборі поки нема таких закладів, у Самборі, за підтримки ЮНІСЕФ, відкрили лабораторію робототехніки.

Страросамбірський ЦДЮТ також приєднався до ініціативи.

Гурток журналістики під керівництвом Марії Кузьмин добре впорався з творчим завданням на «Школі журналістики» від Малої академії наук, за що отримали схвальні відгуки.

Учні гуртків декоративно-ужиткового мистецтва «Умілі руки», керівник Тетяна Матківська та «Декор», керівник Наталія Сіка, розмістилися на творчій локації перед Львівським університетом та пропонували гостям події придбати свої вироби. Їм допомагали колеги з театрального гуртка, під керівництвом Ольги Пішко.

Директорка Старосамбірського ЦДЮТ Олександра Новосельська також підтримала своїх підопічних, приєднавшись до них та представивши колекцію власноруч розмальованих писанок. Майстриня підготувала писанки, притаманні різним регіонам України.

Ольга Коваль, начальниця відділу освіти Старосамбірської міської ради поділилася своїми враженнями від Форуму:

«Обласний форум позашкілля – це чудова нагода не лише показати себе, але й поділитися досвідом у наших сусідів, почерпнути щось нове, одержати натхнення для створення свого нетипового напрямку. Показати все різноманіття та спектр послуг, які може надавати позашкілля – основна мета Форуму», – каже головна освітянка Старосамбірської громади.

Позашкільна освіта має значний вплив на розвиток молоді, розкриття її творчого потенціалу та дає можливість розиватися за межами класної кімнати. Схожі заклади нагадують громаді про важливість залучення дітей до гуртків та підкреслюють цінність праці педагогів.

Софія НОВОСЕЛЬСЬКА.

Ваш Голос Прикарпаття