19 Вересня, 2024

Радіо Онлайн

Ваш Голос Прикарпаття

Регіональне видання Самбірщини

Як працює Старосамбірський Центр надання соціальних послуг у час війни

Поширити

Люба КІПОРЕНКО

Соціальна підтримка – галузь, яка необхідна завжди. Адже завжди є ті, кому потрібна допомога, супровід й відчуття незалишеності. Війна внесла свої корективи, адже збільшилось число вразливих категорій громадян, емоційне здоров’я теж часто потребує підтримки. Ми поспілкувалися з фахівчинею соціальної роботи Ліляною Лігуцькою про те, як працює Центр надання соціальних послуг Старосамбірської міської ради.

Ще до повномасштабної війни Центр працював із різними організаціями з метою надання якісних соціальних послуг. Після повномасштабного вторгнення, їх кількість збільшилась. Зупинимось на кількох центрових, з якими співпрацюють зараз.
Товариство Червоного Хреста. “Це допомога продуктами, засобами гігієни, а також соцпрацівники допомагають старшим людям громади, навідуються до них, спілкуються, підтримують. Населення старіє, потрібно багато робочих рук та підтримки”, – каже Ліляна Лігуцька.

Дуже гарною та стабільною є робота з благодійним фондом “Рокада”, а також з організаціями “Карітас”, “Право на захист” та “Help Age”.
Зараз у громаді реалізується яскравий проєкт спільно з ГО “Істок”. Він фінансується міжнародним фондом “Save the children, які разом творять простір дружній до дитини.

“Працюють по локальній програмі. Набирається певна кількість дітей і з ними проводять розвиваючі заняття та руханки. Ми вирішили так спланувати роботу, щоб команди фахівців приїжджали не лише у Старий Самбір, але й у села. Місто часто пропонує різні гарні акції. А діти з сіл не завжди мають можливість їхати. Погодьтесь, класно, коли в твоєму населеному пункті проводять гарні заходи, а не потрібно їхати де-інде.
Тому ми й працюємо над тим, аби забезпечити надання соціальних послуг у найвіддаленіші куточки громади. Дати людям доступ до цих послуг на місцях – наша мета. Відтак, у старостат, чи безпосередньо в село приїжджають фахівці соціальної роботи і працюють наразі з дітьми. Проводять індивідуальні розвиваючі ігри, тощо. У нас тут є гарна співпраця з відділом культури, молоді, спорту та туризму. Точково по бібліотеках та народних домах відбуваються зустрічі. Діти можуть прийти і провести час із користю, а не з гаджетом. Дитячу енергію треба спрямовувати у правильне русло й це дасть результат”, – пояснює Ліляна Миколаївна.
Далі ще в планах є робота з батьками на теми усвідомленого батьківства, батьківство в радість, як спілкуватися з дітьми.

Дуже гарною є спільна робота з фондом “Горіховий гай” та клінікою Шептицьких.
“Тут і нашим медикам дякуємо за активність і підтримку. По ФАПах громади їздили спеціальні бригади й надавали різні медичні послуги. Люди мали доступ до якісних медичних послуг. Маємо намір відновити такі виїзди.
Звісно, наші медики надають усю необхідну допомогу в силу своїх можливостей. Але знаєте як то в селі, люди ніколи не мають часу поїхати й перевіритись. А так фахівці приїхали до них, то вже можна й сходити. І люди приходять, і це приємно”, – ділиться фахівчиня.
Мальтійська служба – давній партнер Старосамбірського центру. Допомагали спершу із закупівлею подарунків до свят. Потім – забезпечували харчуванням внутрішньо переміщених осіб. А зараз працюють у напрямку підтримки дітей: розвиваючі ігри для менших, для підлітків – зустрічі на теми залежностей та зловживання, як відстояти свою думку, самодопомога в час війни. І теж відповідна робота йде з дорослими. Це проєкт на тривалий час, зустрічі проводитимуться, попередньо, до кінця цього року.
Організація «Три ангели” – юридична, психологічна, соціальна підтримка. Проводяться зустрічі із вразливими категоріями людей. Спеціалісти записують дані, супроводжують та підтримують. Вони допомагають адресно. Акцент ставлять на дітях та людях з інвалідністю. Але й іншим допомагають.
“Жіночі перспективи” – це допомога у плані проблеми насильства в сім’ї.
“Проводимо спільно різні групові заходи, зустрічі, майстерки. Спілкуємось та проговорюємо проблеми й болі.

Є у нас такі люди з числа ВПО, які залишились без доходу, не мають і матеріальної підтримки. Теж стараємось їм допомогти.
Дуже тішуся, що здебільшого ВПО знайшли себе у нашій громаді, працюють, задіяні до якоїсь праці й продовжують життя тут, на Старосамбірщині,
– каже Ліляна. – Під час війни викликів є більше. Більше і вразливих категорій населення. Всім треба приділити увагу, вивчити проблеми та потреби і до кожної категорії підібрати тих фахівців, які потрібні тут і зараз. Щоб ми змогли підтримати їх у потрібний час.

Всі йдемо до однієї мети – щоб було краще жити, особливо в час війни”.
Важливо, що з людьми працюють відповідно навчені спеціалісти. Адже важливо не нашкодити. Як пояснює Ліляна Миколаївна, особливо це стосується психологічної підтримки. Потрібно знати, як діяти в тій чи іншій ситуації, що казати, щоб не завести бесіду в глухий кут… Тому мають бути фахові спеціалісти.

У Центрі надання соціальних послуг запроваджують напрямки роботи з військовослужбовцями. Адже це теж категорія людей, якій ми зобовʼязані допомагати, які потребують наших послуг, підтримки та уваги. Ми уже працюємо в цьому напрямку. Є організації, які готові їм у цьому допомогти. Спілкуємось та випрацьовуємо механізми співпраці.
Зараз важко щось прогнозувати й радити. Але маємо триматися в такий важкий час усі разом. Фахівчиня соціальної роботи рекомендує шукати плюси і не нагнітати, коли і так все не дуже добре.

“Ми самі себе руйнуємо своїми негативними думками. Мозок не розуміє, чи це все насправді так, чи ми накручуємо.Ми вже багато чого пережили. Ми здобули досвід, який зробив нас більш сильними, а не слабшими. Так – не все добре. Але й це мине, ми й це пройдемо. Фільтруймо інформацію, визначаємо пріоритети, уникаймо порожніх розмов. Є речі, які від нас не залежать. То в чому сенс тратити свої емоції на їх нагнітання.Живемо, працюємо, не панікуємо. І, головне, допомагаймо собі та іншим”, – на завершення бесіди каже Ліляна Лігуцька, фахівчиня соціальної роботи Центру надання соціальних послуг Старосамбірської міської ради.

Якщо внутрішньо переміщені чи місцеві люди, які перебувають у складних життєвих ситуаціях, мають побажання щодо тем, які їх цікавлять, можна звертатися до Центру надання соціальних послуг Старосамбірської міської ради: вул. Л. Галицького, 40 (4 поверх), можна й телефонувати за номером: 0964068332.

Ваш Голос Прикарпаття