28 Березня, 2024

Радіо Онлайн

Ваш Голос Прикарпаття

Регіональне видання Самбірщини

Уляна Дякун – головна фінансистка громади

Поширити

Фінансисти, як правило, не публічні люди. А може у нашому випадку, коли ми не звикли про щось у них розпитувати, або вони не погоджуються про щось розповідати. Але разом з тим, фінансисти – це люди, від яких хочеться щось почути. Почути про гроші, фінансові потоки, виконання-недовиконання-перевиконання бюджету. Про такі факти, зазвичай, звітують лише у кабінетах. Однак, знаємо, що й пересічних людей цікавлять такі теми. Тим паче у новостворених територіальних громадах, де, як ми вже звикли, розраховувати, здебільшого, треба на себе.

Отже, ми вирішили ламати стереотипи. Будемо знайомити наших читачів із людиною, у якої в голові, на паперах, звітах, прогнозах, аналізах – цифри. Ясна картина усіх доходів та витрат усієї територіальної громади.
Уляна Дякун – жінка, що очолила фінансовий відділ Старосамбірської територіальної громади. Вона, до слова, була першою з керівників відділів, яка приступила до роботи.


Призначили Уляну Дякун на посаду на початку січня. Для Старого Самбора – це людина не нова, багато хто її знає, бо має чималий досвід у сфері фінансів та доходів, працювала на різних посадах. Закінчила Львівський фінансовий технікум, відтак Тернопільську академію народного господарства. З 18 років працює з цифрами. Знаний на Старосамбірщині фінансист Микола Цепенда, оцінивши знання молодої випускниці технікуму, прийняв її на роботу в фінансове управління. З початку створення державної казначейської служби (1996 р.) пані Уляна працювала там, а з 2003 року – в бухгалтерії райдержадміністрації, звідки переведенням її призначили на теперішню посаду.
Я, до прикладу, як гуманітарій, говорити про цифри не особливо вмію. А коли поспілкувалася з Уляною Ярославівною, то трохи розвіяла своє стереотипне мислення. Про бюджет, про гроші, можна і треба говорити доступною мовою – такою, щоб жителі громади знали, як кажуть у народі, на чому стоять.

Цікавлюся у головної фінансистки Старосамбірської територіальної громади Уляни Дякун як їй живеться, як їй працюється, чого вимагає посада, чого вимагає від неї керівництво?

-Зорова, цифрова пам’ять – то є для мене все. Часто близькі дивуються, що мене можна при будь-якій ситуації перепитати і я наче зі звіту назву все, що треба. Головним завданням у перші місяці роботи стало вияснення ситуації із дефіцитом бюджету. Ключовою нашою проблемою стало те, що на плечі територіальної громади лягли установи, які належали до району. Уже квітень, але всі вони функціонують. Це все додаткові витрати. Мова йде і про Лаврівський дитячий будинок, і про районну бібліотеку, і спортивну школу та інші установи. На жаль, розуміємо, що будуть і непопулярні рішення.
Головне завдання, щоб усі служби у громаді функціонували і люди отримували зарплату. Багато переговорних процесів ще триває. Доходи-видатки – все має бути наближено до найоптимальнішого стану. І ми над тим працюємо
, – розповідає Уляна Ярославівна.


Також пані Уляна поділилася міркуванням, що їй приємно співпрацювати з головою громади, який і сам є фінансистом і чітко знає, які завдання їй ставити та від неї вимагати. А поміж робочих завдань Уляна Дякун виконує найважливішу місію жінки – бути дружиною, матір’ю та берегинею домашнього вогнища. Разом з чоловіком виховали дочку та сина. Юля вже одружена, 23-річний Степан проживає з батьками.

Ми побажали пані Уляні успішної роботи і благополуччя. Знаєте, образно так кажучи, буде у її роботі все гаразд, буде й в громаді добре. І ще одне, на початку публікації я говорила про стереотипи щодо фінансової господарки. Пані Уляна цілком погоджується, що про фінансову сторону справи треба говорити відкрито, й вона готова надавати жителям громади цікаву інформацію цифр.
Марія КУЗЬМИН.

Ваш Голос Прикарпаття