19 Квітня, 2024

Радіо Онлайн

Ваш Голос Прикарпаття

Регіональне видання Самбірщини

Чим живе Старосамбірська бібліотека та які плани у її директорки

Поширити

Марія КУЗЬМИН

На теренах колишнього Старосамбірського району до реформи децентралізації діяла Старосамбірська районна централізована бібліотечна система, в яку входили центральна районна бібліотека, для дітей та 59 бібліотек-філій. На початку року  рішенням сесії Старосамбірської районної ради усі бібліотеки передано до новостворених територіальних громад: Старосамбірську, Добромильську, Хирівську, Стрілківську.

У Старосамбірській ТГ  наприкінці березня створено комунальний заклад «Старосамбірська публічна бібліотека». До неї належить тепер бібліотека для дітей та 16 бібліотек-філій. 

Днями журналістка  сайту «ВГП» завітала до Старосамбірської бібліотеки і поспілкувалася з виконувачкою обов’язків директора Людмилою Сольчаник.

Чим цікава бібліотека зараз, окрім книжок

Ще кілька років тому була звичайна книгозбірня. Зараз же вона стала чимось більшим. Тепер тут організовують різні заходи, зокрема творчі зустрічі з письменниками, презентації книг, відзначення знаменних та пам’ятних дат. Полюбили читачі поважного віку інформаційні семінари з правової допомоги. Їх проводять  спільно з громадською організацією «Суспільство і право» та Старосамбірським  бюро правової допомоги. Усе супроводжується мультимедійними показами.

«Особливо популярною стала послуга «Книги на замовлення» для дітей місцевих шкіл. Працівники бібліотек на замовлення вчителів та батьків підбирають книги, які є особливо цікавими для дітей, відвідують класи у школах і пропонують їх дітям. Завдяки цій послузі у бібліотеках значно підвищилась відвідуваність, оскільки діти почали активніше ходити до книгозбірень і навіть приводити своїх батьків, які були приємно здивовані книжковим асортиментом бібліотеки і теж стали нашими відвідувачами», – каже Людмила Сольчаник.

Коронавірус спонукав бібліотекарів шукати новітні методи роботи. У Фейсбуці почали активно пропонувати своїм користувачам  добірки книг, які маємо у фондах, та етнографічні подорожі та флешмоби. Працівники рекомендували, що цікавого прочитати на карантині, давали переліки сервісів із відкритим доступом до повнотекстових версій книг.

За останні 5 років у бібліотеці значно оновився книжковий фонд завдяки державним, регіональним, обласним програм, участі у різних конкурсах та проєктах. Отримали й подарунки від громадських організацій та користувачів бібліотек. Завдяки проєкту «Дія. Цифрова освіта» Міністерства цифрової трансформації України бібліотеки Старосамбірської територіальної громади отримали 10 комп’ютерів для користувачів.

Для наймолодших читачів проводять цікаві екскурсії з різними пізнавальними програмами, спринт-конкурсами, розважально-пізнавальними вікторинами, показами мультфільмів.

«У Старосамбірській публічній бібліотеці та бібліотеці для дітей для користувачів з’явилась можливість  безкоштовно скористатися  комп’ютерами з підключенням до інтернету, а також користувач може прийти зі своїм ґаджетом і скористатись безкоштовним доступом WiFi. У публічній бібліотеці є працівники, які пройшли тренінги на національній платформі з цифрової грамотності,  мають відповідні сертифікати і можуть надавати будь-яку консультацію користувачам щодо користування комп’ютерами, ґаджетами, мережею інтернет», – продовжує керівниця бібліотеки.

Що читають старосамбіряни і хто відвідує бібліотеку?

Як розповіли у бібліотеці, найбільшим попитом серед читачів користуються детективи, фантастика, пригоди, жіночі романи, історична література, література зі шкільної програми та твори місцевих авторів. Найчастіше бібліотеку відвідують учні, студенти, молодь і люди старшого віку. Людям з інвалідністю,  які не мають змоги прийти до бібліотеки, книги на замовлення бібліотекарі приносять додому.

Які потреби у бібліотеки

«Сьогодні нам би дуже знадобилися сучасні меблі, столи, шафи, стелажі, дитячі кутки, комп’ютери, копіювально-множинна техніка, мультимедійне обладнання. Та й саме приміщення потребує ремонту.  Кошти на поновлення бібліотечних фондів та передплату періодичних видань потрібні завжди», – розповідає Людмила Сольчаник.

Що планують у перспективі

За допомогою участі у різноманітних програмах та проєктах хочуть оснащити усі бібліотеки, які входять у Старосамбірську публічну бібліотеку сучасними комп’ютерами з підключенням до мережі Інтернет, мультимедійним обладнанням для надання якісних бібліотечних послуг через доступ до різних джерел  інформаційних ресурсів.

В рамках національного проєкту «Дія. Цифрова освіта»  у бібліотеках мають створити бібліотечні хаби цифрової освіти, де проводитимуть навчання з цифрової грамотності громадян через безкоштовний доступ до сайту «Дія. Цифрова освіта».

Поповнення бібліотечних фондів цікавими, корисними, пізнавальними книгами.

Організація проведення  онлайнових культурно-просвітницьких заходів з популяризації діяльності бібліотеки.

Налагодження міжрегіонального культурного співробітництва та діалогу.

Про що мріє керівниця бібліотеки

Про оновлений бібліотечний простір з новим дизайном та комфортністю, багатофункціональні, сучасні і відкриті бібліотеки, інформаційно-ресурсні майданчики з обов’язковим книжковим та газетно-журнальним фондом, місце для зустрічей та спілкування, де можна прийти, сісти, почитати книжки, пресу – саме такі бібліотеки приваблюють користувачів.  

«Хочу створити центр розвитку громад, де будуть проводити прес-конференції, засідання круглих столів з правничої, соціальної, гуманітарної тематик. Хочу, щоб при бібліотеці діяли безкоштовні курси іноземних мов, інтелектуальні ігри та турніри.

А ще бачу, як бібліотека стане сучасною  молодіжною територію, де проходитимуть вечори, культурно-мистецькі розважальні програми, виставки сучасного мистецтва.

Для старшого покоління створимо клуб за інтересами, до прикладу, уже бачимо тих, хто об’єднає вишивальниць, та тих, хто любить співати, чи хоче освоювати комп’ютери, різноманітні гаджети, користування інтернетом. Для того і самим нам треба постійно йти у ногу з часом, працювати над собою, самовдосконалюватися, підвищувати свій кваліфікаційний рівень», – ділиться планами очільниця публічної бібліотеки.

Ваш Голос Прикарпаття